fbpx

Sæt frostvejret skakmat fra starten

Du kan med den rette planlægning komme vinterkulden i forkøbet og undgå, at vejret sætter en stopper for arbejdet. Vi giver dig her med en række fif til effektivt murerarbejde i vintermånederne.

Vinterfrost, sne og slud kan udgøre en stopklods for murernes arbejde, hvis ikke du forbereder byggeriet og indretter arbejdsprocesserne efter vejrforholdene. Eksempelvis påvirker kulden materialerne, så de er længere tid om at hærde, ligesom de kan blive ødelagt af nedfrysning og derfor skal kasseres. Det koster i ekstra mandetimer og materialeudgifter, medmindre du på forhånd tager højde for årstidens forhold.

Du kan også læse her om Bygningsguiden, der gør det lettere for dig at rådgive dine kunder:
http://www.flisepartneren.dk/ny-guide

Materialer skal opbevares tørt og opvarmet
– Det er især de lavere temperaturer, der kan have indflydelse på effektiviteten og kvaliteten af murerarbejdet. Derfor gælder det om at tage de rette forholdsregler fra starten, så du mindsker risikoen for forsinkelser, ødelagte materialer og følgeskader i det færdige resultat.
Det understreger teknisk rådgiver Frank Henriksen fra ARDEX, der står bag FlisePartneren. Her kan dit murerfirma bl.a. opkvalificere sig inden for faglige emner som storformatfliser, vådrum, radonsikring og udendørs terrasser.

Se hele kursusoversigten her:
http://www.flisepartneren.dk/certifikater

– Den vigtigste huskeregel i vinterbyggeriet er at forhindre frosne materialer. Materialerne skal opbevares tørt og helst opvarmet til 18-20 grader C både i firmaet og på byggepladsen. Det fungerer f.eks. ikke at lade dem ligge bag i bilen i en uopvarmet garage weekenden over, når temperaturen falder under frysepunktet. Så er man næsten sikker på, at man mandag morgen kommer til at bruge de første timer på at skaffe nye materialer, fortsætter Frank Henriksen.  
Her kan du bl.a. bruge vintermåtter og etablere opvarmet overdækning for at komme frosten i forkøbet. Du kan også forhøre dig om dine leverandørers muligheder for at levere materialerne i frostsikker indpakning for at forhindre frost under transporten. ARDEX leverer f.eks. materialerne fra fabrikken i Hedensted indpakket i isoleringsmåtter i vintermånederne.

Tag højde for længere tørre- og hærdetider
Derudover gælder der ifølge Frank Henriksen den tommelfingerregel for f.eks. cementer, mørtler, betoner mv., at tørre- og hærdetiderne fordobles, hver gang temperaturen sænkes med 5 grader C. Du skal derfor være opmærksom på produkternes tekniske data og bl.a. tjekke, ved hvilken temperatur tiderne er opgivet.

– Det kan sagtens lade sig gøre at arbejde med de fleste materialer ved temperaturer på helt ned til 5 grader C. Det betyder bare, at du skal planlægge efter de længere tørre- og hærdetider. F.eks. skal du ved klæbning af fliser være opmærksom på, at en fliseklæber, der ved 20 grader C er gangbar og fugeklar efter 1 døgn, ved 5 grader C kan være helt op til 8 døgn om at hærde og tørre. Konsekvensen af at tage gulvet i brug tidligere kan være, at fliserne løsner sig, og fugerne kan blive misfarvede, forklarer Frank Henriksen.

Brug S’et og bliv hurtigere færdig
Et godt råd, som mange murere benytter sig af i vintermånederne, er desuden at vælge producenternes hurtigste materialer og på den måde reducere effekten af de længere hærde- og tørretider. I ARDEX’ produktprogram er de hurtigste materialer markeret med et ”S” i produktnavnet, og selv om de arbejder langsommere ved lavere temperaturer, er de stadig en hel del hurtigere end standardmaterialerne.
– Desuden justerer ARDEX produkternes sammensætning efter de klimatiske forhold. Det betyder, at materialer, som skal bruges om vinteren, fra vores fabrik indstilles til at arbejde en smule hurtigere end materialer, der skal anvendes i sommermånederne, forklarer Frank Henriksen.

Læs også om gammelt murerhåndværk på film her:
http://www.flisepartneren.dk/gammelt-murerhndvrk

 

X
X