fbpx

Nu skal dieselhakkerne ud af byerne

Kører du i en ældre diesel-varebil, er det måske ved at være tid til et smut omkring din forhandler. I hvert fald hvis du tit har opgaver i en af de store byer. Nye miljøzonekrav er nemlig trådt i kraft den 1. juli i år.

Ældre dieseldrevne varebil uden partikelfilter må fra den 1. juli 2020 ikke længere køre rundt i København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg. Det skyldes nye miljøzonekrav, der netop er trådt i kraft, og som gælder, uanset om du kører med gule, hvide eller papegøjeplader på varebilen.

Miljøzonerne er indført for at skabe renere luft til borgerne i byerne. De er defineret som større sammenhængende byområder med betydelig trafik, hvor der stilles krav til dieseldrevne tunge køretøjers og varebilers udledning af partikler.

  • Sådan tjekker du status på din varebil
    • Start med at gå ind på motorregistret og indtast dit registreringsnummer
  • Kig derefter i højre side under ’Registrerings­forhold’ og check ’Første registrerings­dato’. Hvis denne ligger efter 1. januar 2007, kan din varebil uden problemer køre i miljøzonerne.
  • Hvis første registreringsdato imidlertid ligger før 1. januar 2007, skal du vælge ‘2. Tekniske oplysninger’ og rulle ned til ‘Miljøoplysninger’. Hvis der står ‘Ja’ i et af følgende felter, så er dit køretøj registreret med filter – og du må godt køre med varebilen i miljøzonerne: ‘Partikelfilter’ eller ‘Eftermonteret partikelfilter’.
  • Husk, at der godt kan stå ’Ja’ i et af felterne og ’Nej’ i det andet. Dit køretøj er stadig OK og kan køre i miljøzonerne.

Hvis ingen af ovenstående muligheder er tilfældet, overholder din varebil ikke de nye regler for miljøzonerne.

Kan du få dispensation fra miljøzonekravene? Det kan du læse mere om hos Miljøstyrelsen, der står for at håndhæve de nye krav.

Har du for resten tjekket, om din varebil er registreret rigtigt hos Motorregistret? Læs mere om problemstillingen her.

X
X