fbpx

Vælg den rette støvsuger til murerarbejdet

Hvilken type støvsuger matcher dit behov, hvis du fx både skal skære fliser og blande materialer på din byggeplads? Læs her hvad Arbejdstilsynet anbefaler, så du optimerer arbejdsmiljøet og undgår påbud.

Flere byggefirmaer har fået påbud af Arbejdstilsynet, fordi de har anvendt forkerte støvsugertyper på byggepladsen. Det får nu Arbejdstilsynet og Byggeriets Arbejdsmiljøbus til at understrege vigtigheden af at vælge den rette støvsuger til opgaven. Læs også om den seneste branchevejledning om støv på byggepladsen.

Støv skal håndteres på selve arbejdsstedet

Det er især, når du som murer fx skal skære fliser eller blande materialer i forbindelse med arbejdet, at arbejdsmiljøet kræver en egnet støvsuger. Chefkonsulent i Arbejdstilsynet Kell Guldager Petersen siger:

– Støv på byggepladsen skal imødegås, der hvor arbejdet foregår. Det gør det med et effektivt processug på boremaskine, mejselhammer, rundsav eller andre værktøjer og ved andre arbejdsopgaver, som producerer støv. Det er også vigtigt at anvende en egnet støvsuger til almindelig rengøring – dvs. en støvsuger med den rigtige klassificering i forhold til opgaven.

Han forklarer også, at støv på byggepladser ofte består af en blanding af mange fraktioner. Det kan desuden indeholde kræftfremkaldende stoffer i form af træstøv, gammel mineraluld, respirabelt kvarts og metalstøv fra slibning i forbindelse med svejsning.

Sådan vælger du den rette støvsuger

Støvsugere på byggepladser skal som minimum være CE-mærket og opfylde standarden DS/EN 60335-2-69 fra 2012, der klassificerer støvsugerne i de tre støvklasser L, M og H. Her skal H-klassen (Høj fare) benyttes, når der er tale om kræft- og sygdomsfremkaldende støv.

Desuden inddeler standarden støvsugere i to typer til henholdsvis rengøring (vacuum cleaners) og processug (dust extractors). Som udgangspunkt kan du regne med, at hvis støvsugeren kan anvendes til processug, så kan den også bruges til rengøring, men omvendt kan du ikke benytte en rengøringsstøvsuger til processug.

Arbejdstilsynet anbefaler, at du på byggepladsen kun bruger støvsugere i klasse H og af typen dust extractor. På den måde minimerer du risikoen for støv i dit arbejdsmiljø, og samtidig undgår du påbud, hvis Arbejdstilsynet kigger forbi.

Bland materialerne uden støvgener

ARDEX har udviklet en støvfri blandeløsning, der både optimerer dit arbejdsmiljø og skåner miljøet – ARDEX DUSTFREE. Du monterer hurtigt løsningen på blandespanden og murerspanden. på den måde undgår du, at støvet fra blandeprocesserne kommer ud i omgivelserne, og du kan arbejde effektivt uden støvgener.

X
X