fbpx

Sikkert arbejde i små og snævre rum

Udfører du ofte murerarbejde i rum, som er små og snævre, og har brug for at kunne arbejde sikkert i højden imens, er der nu godt nyt fra Branchearbejdsmiljørådet for Bygge og Anlæg: Rådet har netop udgivet nye vejledninger om tekniske hjælpemidler, så du får lettere ved at vælge de rette hjælpemidler til opgaven.

Uanset om du arbejder med renovering, reparerer eller opfører nyt murerarbejde i rum, som er små og snævre, er det afgørende at vælge de mest hensigtsmæssige tekniske hjælpemidler. På den måde undgår du at udsætte dig selv for unødig risiko, når du skal arbejde i højden, og du får samtidig nemmere ved at opretholde en effektiv arbejdsproces.

Lettere at vælge hjælpemidler
Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg (BAR-BA) har derfor udgivet nye vejledninger om tekniske hjælpemidler, så du får lettere ved at vælge de hjælpemidler, der passer til dine arbejdsopgaver.

Generelt anbefaler BAR-BA, at du arbejder på faste stilladser, lifte, rullestilladser eller arbejdsplatforme, når du skal udføre murerarbejde i højden. Men i rum, som er små og snævre, eller hvis du ikke skal højere op end ca. 2 m over gulvniveau, kan du af praktiske årsager i stedet anvende platformsstiger, ministilladser, trinskamler eller lignende hjælpemidler.

Læs også vores tips til sikkert murerarbejde i højden:

http://www.flisepartneren.dk/arbejdsmiljrd  

Her er kravene til trinskamler
Ifølge BAR-BA skal trinskamler med arbejdsplatform opfylde standarden DS/EN 14183 eller eventuelt DS/EN 131. Det kan du bl.a. tjekke i dokumentationen for trinskamlen.

Derudover skal arbejdsplatformen være omkranset af en mindre kant eller på anden vis være tydeligt markeret. Det gør, at du straks opdager det, hvis du nærmer dig platformskanten med fødderne. Trinskamlen skal desuden være forsynet med en sikring, som forhindrer den i at klappe sammen, mens du står på den.

BAR-BA anbefaler samtidig, at du kun udfører lettere arbejdsopgaver, når du arbejder på trinskamler med arbejdsplatform. Så kan du bedre flytte trinskamlen løbende i takt med arbejdsprocessen. Du skal også placere trinskamlen på et fast og jævnt underlag, der minimerer risikoen for, at skamlen pludselig glider eller skrider ud under dig.      

Læs alle BAR-BAs anbefalinger om trinskamler:

http://www.bar-ba.dk/media/3844725/fakta-ark-om-brug-af-trinskamler_print.pdf

Bruger du platformsstiger? Se kravene her
Platformsstiger bør ifølge BAR-BA være mærket efter standarden DS/EN 131. Derudover skal platformen være mindst 30×40 cm, og den skal have en størrelse, der gør, at du kan arbejde ubesværet med hensigtsmæssige bevægelser og arbejdsstillinger – og uden at være tvunget til fastlåste arbejdsstillinger.

Samtidig skal der på platformen være sikring mod nedstyrtning og være monteret knæstøtte. Bagud kan sikringen eksempelvis være et gelænder, en bøjle, strop eller kæde.

Samtidig anbefaler BAR-BA, at du begrænser den tid, du arbejder på platformsstige, mest muligt, så du undgår overbelastning af kroppen. Arbejdsperioderne bør som tommelfingerregel ikke overstige 30 min. på platforme fra 30X40 cm og op til 50X60 cm, mens der på større platforme ikke er begrænsninger på arbejdsperiodens varighed.

BAR-BA anbefaler også, at du kun udfører lettere arbejdsopgaver på platformsstiger, ligesom du kun bør transportere lette og let håndterlige materialer og værktøjer via stigen. Du kan f.eks. bruge et værktøjsbælte og undlade at lade værktøjer og materialer ligge på selve platformen.

Læs alle BAR-BAs anbefalinger til platformsstiger her:

http://www.bar-ba.dk/media/3844723/fakta-ark-om-brug-af-platformstiger_print.pdf

 

X
X