fbpx

Sådan fejrer du jul uden skattesmæk

December er højsæson for julefrokoster og gaver til både ansatte, kunder og samarbejdspartnere. Men hvilke regler gælder der, når I fejrer jul i murerfirmaet? Her er et par hurtige tips, så du undgår at komme i klemme.

Den søde juletid er nu over os, og over hele landet fejres højtiden med både julefrokoster og julegaver til medarbejdere og forretningsforbindelser. Som firma skal man dog passe på ikke at få klejnerne galt i halsen, for der er en række regler, som skal overholdes. Ellers risikerer du at vågne op fra festlighederne til en unødig skatteregning.

Læs også vores fif til effektiv virksomhedsdrift og forretningsudvikling:
http://www.flisepartneren.dk/hurtigefif

Rimeligt omfang og varighed
For at en julefrokost skal kunne betragtes som skattefri for medarbejderne, kræver Skat, at den har rimeligt omfang og varighed. Andre faktorer, der også spiller ind, er, om det kun er de ansatte i firmaet, der deltager, samt hvor festen holdes. Til gengæld er udgiftsniveauet til julefrokosten normalt uden betydning for Skats vurdering.
Eksempelvis er det inden for rammerne, hvis dit murerfirma holder festen ude i byen med julebuffet, live-musik og eventuelt overnatningsmuligheder. Det er også skattefrit at deltage, når julefrokosten f.eks. omfatter opsamling og kørsel af medarbejdere langvejs fra til et sted, hvor hele firmaet samles til festen.  
Omvendt vil det udløse beskatning af medarbejderne, hvis dit murerfirma vælger at holde julefrokosten som led i en forlænget weekend i udlandet, der betales af firmaet. Et eksempel kunne være en tredages tur til New York eller London med indlagt tid til juleshopping, og hvor selve festen kun er programsat til at vare den ene aften.

Du kan læse mere om beskatning af julefrokoster hos Skat:
https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=1947945

Husk bagatelgrænsen
I forhold til ansattes julegaver opererer Skat med en bagatelgrænse, der betyder, at medarbejdere i murerfirmaet kan tage imod gaver til en værdi af op til 1.100 kr./år uden beskatning. Samtidig er der en skattefri grænse for julegaver på 800 kr./år.

I praksis betyder det, at hvis murerfirmaet ikke giver de ansatte andre gaver end julegaven i årets løb, så kan julegaven have en værdi på op til 1.100 kr.  

Gives der andre gaver i løbet af året, udløser det beskatning, hvis gaverne til sammen overstiger 1.100 kr. Men beskatningen afhænger af, hvor stor julegaven er: Er julegaven inden for grænsen på 800 kr., bliver medarbejderen kun beskattet af det beløb, der overstiger de 800 kr. Er julegaven derimod på mere end 800 kr., skal der betales skat af det fulde beløb.
Eksempelvis udløser det fuld beskatning, hvis du i årets løb modtager for 400 kr. gaver samt julegave for 900 kr. Omvendt udløser det kun delvis beskatning, hvis julegaven holdes inden for 800 kr. Her vil du kun blive beskattet af 400 kr.

Derudover er det værd at huske, at skattefri julegaver f.eks. skal være vin, chokolade, blomster, smagekasser o. lign., som ikke kan anvendes i arbejdet. De må ikke være kontanter eller gavekort.

Er du murermester, kan du desuden trække hele udgiften til medarbejdernes julegaver fra i skat som en driftsomkostning (i form af løn til ansatte) – hvis du altså holder gaveværdierne inden for de fastsatte grænser.

Du kan læse mere om gavereglerne hos Skat:
https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1788630

Reklame eller repræsentation?
Når dit murerfirma giver julegaver til kunder og samarbejdspartnere, er det afgørende for beskatningen af firmaet, om gaverne udgør repræsentation eller reklame. Er gaverne reklame, kan udgiften nemlig trækkes 100 pct. fra, mens der kun er 25 pct. fradrag for repræsentationsudgifter. Men hvad er hvad?

Som udgangspunkt er julegaver til forretningsforbindelser udtryk for repræsentation, hvis de har en værdi på mere end 100 kr. (ex moms). Er værdien mindre end 100 kr., og er gaven desuden forsynet med dit murerfirmas logo, er der som udgangspunkt tale om reklame.
Derudover betragtes som f.eks. blomster, vin og spiritus som udgangspunkt altid som repræsentation.

Du kan læse mere om reklame og repræsentation hos Ivækst:
https://ivaekst.dk/vaekst/5/1/1/11/0/repraesentation-eller-reklame–skatteregler-og-retningslinjer-for-fradrag

Læs også, hvordan du skifter fra gule til hvide plader på 5 min.:
http://www.flisepartneren.dk/gultilhvid

 

X
X