Optræk til radonfyldt efterår
Regeringens nationale handlingsplan for radonsikring igangsættes i andet halvår af 2016, ligesom Realdanias landsdækkende radonkampagne fortsætter hen over efteråret. Dermed er der udsigt til øget opmærksomhed om radon – og øget behov for firmaer, der kan lave radonsikring.
Ifølge Trafik- og Bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) igangsætter regeringen allerede i år udarbejdelsen af den nationale handlingsplan for radonsikring. Planen skal efter krav fra EU ligge klar inden februar 2018. Det fremgår af et svar fra ministeren til MF Lisbeth Bech-Poulsen (SF) d. 1. juli 2016.
Samtidig fortsætter Realdanias oplysningskampagne om radon hen over efteråret. Kampagnen skal øge danskernes viden om den kræftfremkaldende gasart og hjælpe boligejere til at få målt radon i hjemmet. Ved for høje radonniveauer handler det nemlig om at få gjort noget ved det.
Hvert femte enfamilieshus kan have radonproblemer
– Det er glædeligt, at der er kommet opmærksomhed om radon i offentligheden. Radon kan være medvirkende årsag til op mod 9 pct. af alle lungekræfttilfælde i Danmark. Derudover vurderes det, at 20 pct. af alle enfamilieshuse herhjemme har for meget radon i indeklimaet. Problemet er med andre ord alvorligt og omfattende.
Det fortæller teknisk chef i Ardex Carsten Rasmussen. Han fortsætter:
– Risikoen for, at der er for høje radonniveauer inden døre, afhænger af jordbundsforholdene i den del af landet, hvor huset er opført. Den er størst på bl.a. Sjælland, Fyn samt i det østlige Jylland, mens den er meget lav på den jyske vestkyst. Det spiller også en rolle, om huset er opført med radonsikrende tiltag, der i dag er et krav i nybyggede huse. Uanset hvad anbefaler vi, at boligejere får målt radonniveauerne, så de har sikkerhed for, om de er for høje eller ej, understreger han.
Læs også om grønt fradrag til radonopgaverne:
http://www.flisepartneren.dk/grnt-fradrag
FlisePartneren tager kampen op mod radon
Som FlisePartner kan du blive opkvalificeret til at tackle for høje radonniveauer hos boligejeren med radonsikrende løsninger fra Ardex. De er testet på Statens Prövningsinstitut i Sverige.
Beregninger viser, at løsningerne ved korrekt udførelse kan reducere radon til langt under lovkravet på 100 Bq pr. kubikmeter.
– Der er stigende efterspørgsel på firmaer, der kan tackle radonproblemet professionelt og effektivt. Vi bliver jævnligt kontaktet af bekymrede boligejere, der ønsker at få gjort noget ved deres høje radonniveauer. Derfor satser vi i efteråret på at efteruddanne endnu flere i radonsikring, slutter Carsten Rasmussen af.
Du kan tilmelde dig FlisePartnerens kursus i radonsikring her:
http://www.flisepartneren.dk/kursustilmelding
Du kan også læse mere om radon på kampagnesiden for Radonfrit hjem:
https://www.bolius.dk/radonfrithjem/