fbpx

Gør dit byggeri klar til vintermånederne

Fra 1. november og frem til 31. marts gælder byggeriets såkaldte vinterbekendtgørelse. Hvad betyder det for dig, som udfører murerarbejde i de kolde måneder? Det kan du læse mere om her.

Nu går byggeriet snart officielt ind i den periode, hvor den såkaldte vinterbekendtgørelse er gældende. Bekendtgørelsen gælder fra 1. november og frem til 31. marts og beskriver en række krav til, hvordan arbejdet på byggepladsen skal tilrettelægges, så du arbejder mest effektivt og sikkert trods det kolde og fugtige vintervejr.

Når du følger kravene i vinterbekendtgørelsen, mindsker du risikoen for unødvendige forsinkelser og ekstraudgifter. Nedenfor får du en række anbefalinger til, hvordan du gør, fra Branchearbejdsmiljøfællesskabet for Bygge & Anlæg (BFA Bygge & Anlæg):

Er du arbejdsgiver eller murersvend på byggesagen?
Der skelnes mellem årstidsbestemte foranstaltninger, der skal imødegå de lavere temperaturer i vintermånederne, samt vejrligsbestemte foranstaltninger rettet mod påvirkninger fra fx sne.

Når du som murermester er arbejdsgiver på byggesagen, skal du særligt i forbindelse med vinterbyggeri bl.a. overveje, om:

  • Jeres stilladser er dimensioneret og udformet, så de kan inddækkes?
  • Der kan og skal etableres stationære arbejdssteder, som skal beskyttes mod vejrligsbestemte påvirkninger (fx kraftigt snefald)?
  • Der skal udleveres og anvendes arbejdstøj, der beskytter mod sundhedsskadelige påvirkninger fra vejrliget (fx hvis det begynder at sne)?
  • Etablering og vedligeholdelse af årstidsbestemte byggepladsforanstaltninger kan dæmme op for negative påvirkninger fra vejrliget og på den måde være med til at reducere sygefravær og forhindre spildte arbejdsdage?

Er du murersvend på et vinterbyggeri, er det vigtigt, at du udfører de aftalte vinterforanstaltninger og desuden straks giver besked til din arbejdsgiver, hvis de ikke er i orden.

Du kan læse alle kravene til vinterbyggeriet i den seneste opdaterede vejledning fra BFA Bygge & Anlæg:

https://www.bfa-ba.dk/media/4591468/vinterforanstaltninger-2017-okt-print.pdf

Planlæg dit vinterarbejde og kom på forkant
I forbindelse med vinterarbejde er det også vigtigt at sikre dig, at dine materialer opbevares og anvendes uden risiko for negativ påvirkning af effektiviteten og kvaliteten.

Du bør først og fremmest forhindre, at materialerne udsættes for frost. Her kan du bl.a. benytte vintermåtter og lave opvarmet overdækning for at holde frosten væk.

Derudover kan din leverandør sørge for, at materialerne leveres i frostsikker emballage til byggepladsen, så de ikke går i stykker på grund af de kolde vintertemperaturer. Eksempelvis leverer ARDEX dine materialer indpakket i isoleringsmåtter direkte fra fabrikken i Hedensted.

Endelig bør du i din planlægning tage højde for, at vinterens kolde temperaturer kan ændre på materialernes hærde- og tørretider. En tommelfingerregel er her, at tiderne fordobles for hver gang temperaturen sænkes med 5 grader C.

Læs mere om, hvordan du arbejder sikkert og effektivt i vintermånederne:

http://www.flisepartneren.dk/st-frostvejret-skakmat-fra-starten

X
X