fbpx

Er dit byggeri klar til de kolde vintermåneder?

Fra d. 1. november og frem til d. 31. marts er det tid til at bygge efter kravene i Vinterbekendtgørelsen. Men hvordan tager du de rette foranstaltninger, så du kan arbejde effektivt og sikkert trods det kolde og fugtige vintervejr? Det kan du læse mere om her.

Hvad enten du er murersvend eller mester, vil dit arbejde i vintersæsonen med stor sandsynlighed være underlagt kravene i den gældende vinterbekendtgørelse. Bekendtgørelsen beskriver en række krav til, hvordan arbejdet på byggepladsen sikres forsvarligt mod vinterens komme, hvad angår vejrforhold og følgerne heraf.

Med de rette vinterforanstaltninger minimerer du risikoen for dyre forsinkelser og dårligt arbejdsmiljø i de kolde måneder. Vinterforanstaltningerne omfatter bl.a.:

  • Lukning af facadeåbninger
  • Over- og inddækning af råhuse, stilladser og stationære arbejdspladser
  • Afledning af overfladevand og foranstaltninger mod pløredannelse
  • Aftaler om snerydning m.m.
  • Klargøring af frostfri grusdepoter
  • Udendørs orienterings- og arbejdsbelysning
  • Opvarmning og ventilation

Her kan du læse alle kravene til vinterbyggeriet i den seneste opdaterede vejledning fra BFA Bygge & Anlæg.

Aftal vinterforanstaltninger på forhånd

Først og fremmest er det vigtigt, at du på forhånd aftaler ansvarsfordelingen med bygherre, ligesom det er afgørende at få klarlagt, hvem der betaler for hvad i forbindelse med foranstaltningerne.

”Vinterbekendtgørelsen tager ikke stilling til entreprenørens eventuelle ret til betaling for vinterforanstaltninger. Det skal parterne tage stilling til gennem deres aftale,” understreger Dansk Byggeri.

Er dit murerfirma medlem af Dansk Byggeri, kan du gratis tage en snak med Teknologisk Instituts vinterkonsulenter, så du bliver klædt ordentligt på til at få lavet vinterforanstaltningerne helt efter bogen.

Du finder flere oplysninger om Vinterkonsulenterne her.

Kulden påvirker også materialerne

Foruden kravene i Vinterbekendtgørelsen er det vigtigt, at du husker at tjekke, hvordan dine byggematerialer klarer sig ved kølige temperaturer. Kulden påvirker nemlig mange materialers egenskaber, så de får dårligere vedhæftning eller tager længere tid om at hærde.

Nogle tåler slet ikke de kølige temperaturer og bliver ødelagt på grund af nedfrysning, og det koster i udgifter til både arbejdstimer og nye materialer. Samtidig er der også risiko for, at fx fliser og puds, som opmures om vinteren, falder af, når vejret skifter, og skal arbejdet gøres om.

Et par hurtige vintertips

I forbindelse med vinterbyggeri er der især to tommelfingerregler, du kan støtte dig til, når du som FlisePartner bruger ARDEX murerprodukter:

  1. Undgå frost. De fleste ARDEX produkter kan kun benyttes, når temperaturen er mindst +5 °C. For epoxy er grænsen +10 °C. Arbejder du med materialerne, når temperaturen er lavere, kan ARDEX ikke længere garantere for deres egenskaber.
  2. Kig efter S’et. Du kan spare værdifulde arbejdstimer i vinterperioden ved at vælge de hurtigste klæbere og gulvspartelmasser, som hos ARDEX er forsynet med et ”S” i produktnavnet. Selv om de arbejder langsommere ved lave temperaturer, er de stadig hurtigere end standardmaterialerne.

Derudover kan du altid kontakte vores tekniske afdeling på tlf. nr. +45 44 88 50 54, hvis du har spørgsmål om, hvilke løsninger du skal vælge til dine vinteropgaver.

X
X