fbpx

Arbejdstilsynet retter sigtekornet mod stilladserne

Siden nytår har det været slut med de tunge stilladsdele ved opmuringsarbejde ifølge aftale mellem Dansk Byggeri og 3f. Arbejdstilsynet sætter nu ind med tilsyn, der skal sikre, at løft og bæring af stilladsdelene sker sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.   

I september 2013 indgik Dansk Byggeri og 3f aftale om udfasning af tunge stilladsdele på stilladser til opmuringsarbejde. Ifølge aftalen, der alene omfatter opmuringsarbejde og de stilladsdele, som ofte flyttes i den forbindelse, skulle de tunge stilladsdele senest være udfaset den 31. december 2017.

Det betyder, at der fra nytår kun må anvendes dele under 15 kg på stilladser til opmuringsarbejde.

Arbejdstilsynet reagerer, hvis reglerne bliver brudt

Derfor sætter Arbejdstilsynet nu fokus på stilladser til opmuring, når de kigger forbi murerfirmaerne på landets byggepladser. Det betyder, at tilsynet både vil kigge på opstilling, ændring og nedtagning af stilladser i forbindelse med opmuring, samt de virksomheder, der udfører arbejdet.

Og viser det sig, at løft og bæring af stilladsdelene ikke lever op til Arbejdstilsynets krav i At-vejledning D.3.1 om løft, træk og skub, kan det koste både påbud og bøder.

– Arbejdstilsynet vil reagere, hvis løft og bæring af stilladsdele ikke lever op til kravene i reglerne om manuel håndtering, skriver myndigheden om opmuringsstilladserne.

Fik du læst om den nye tilsynspraksis, der blev indført i november?

Sådan mindsker du risikoen ved stilladsarbejde

Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg (BFA-BA) anbefaler først og fremmest, at du får dine materialer og dit materiel leveret så tæt på arbejdsstedet som muligt.  På den måde mindskes risikoen for unødvendige tunge løft, og du kan komme hurtigere i gang med opgaven.

I den forbindelse anbefaler BFA-BA også, at du benytter de relevante tekniske hjælpemidler, så du skåner kroppen mest muligt og får bedre mulighed for at arbejde effektivt. Du kan læse flere tips til sikkert murerarbejde hos BFA-BA.

Undgå at slæbe flere spande end højst nødvendigt

Som FlisePartner har du via Murerpakken adgang til højeffektive ARDEX-produkter, der dækker de fleste af dine daglige opgaver som flisemurer.

Her finder du bl.a. den populære 1 komponents vådrumsmembran ARDEX S 1-K i 16 kg spand. Det betyder, at du slipper for at slæbe flere spande frem og tilbage, når du laver et badeværelse i almindelig størrelse. Læs også, hvordan du nemt mindsker støvgener, når du fx laver opblanding.

 

X
X