Nyheder fra
byggebranchen
Undgå snubleulykker under murerarbejdet

Undgå snubleulykker under murerarbejdet

Hver femte alvorlige arbejdsulykke i byggeriet skyldes fald, glid eller snublen i samme niveau på arbejdsstedet, og murerne er en af de mest udsatte faggrupper. Det viser tallene fra Arbejdstilsynet. Læs her, hvordan du minimerer snublerisikoen og kommer sikkert gennem arbejdsdagen.

Alvorlige arbejdsulykker med over tre ugers sygefravær er en dyr omgang både menneskeligt og økonomisk for såvel medarbejderen som firmaet. Og en af de dyreste ulykkestyper er snublen, glid eller fald i samme niveau på arbejdsstedet. Snubleulykkerne kan resultere i alt fra brækkede ben og forstuvninger til varige skader på rygsøjle eller hjerne. 

Ved du hvilken type ulykke, der er mest udbredt i byggeriet? Bliv klogere her:

http://www.flisepartneren.dk/nedstyrtningsfare-er-fortsat-risiko-topscorer1

Ofte et mønster i, hvad der går galt
Faktisk viser tallene fra Arbejdstilsynet, at snubleulykkerne tegner sig for hver femte alvorlige arbejdsulykke i bygge- og anlægsbranchen. Således blev der i perioden 2011-2014 anmeldt i alt 847 alvorlige ulykker, som medførte mere end tre ugers sygefravær.

- Vi møder desværre ofte den holdning, at snubleulykker er banale og noget, man ikke kan gøre noget ved. Men der er ofte et mønster i, hvad der sker, når det går galt. Derfor er det også muligt at forebygge mange af disse ulykker. Ofte handler det om små ændringer i det daglige. For eksempel at rydde op på gulve, undgå at løbe og sikre, at der er jævnt, der hvor man færdes, siger kontorchef i Arbejdstilsynet, Bent Horn Andersen.

Sådan sker snubleulykkerne
Tallene fra Arbejdstilsynet viser, at murerne er en af de faggrupper i byggeriet, som er mest udsatte for snubleulykker både på firmaernes egne områder og ude på byggepladserne. Der er især tre situationer, der fører til fald, glid eller snublen:

  • Når man færdes udendørs på glat underlag som sne og is, der ikke er ryddet væk
  • Når man ’skyder genvej’ hen over oplagrede materialer og affald. Det kan f.eks. ske, når adgangsvejene ikke er anlagt hensigtsmæssigt i forhold til arbejdsgangene og byggeprocessen
  • Når man arbejder på glatte stilladser og mindre åbninger samt kanter mellem stilladsdæk

Derudover har Arbejdstilsynet erfaret, at mange snubleulykker på tværs af faggrupper sker, fordi man bærer værktøj og materialer på en uhensigtsmæssig måde enten på terræn eller trapper.

Tips til at undgå snublen under arbejdet
Du kan mindske risikoen for fald, snublen og glid i arbejdstiden ved at følge nedenstående gode råd:

  • Sig fra, når adgangsveje, trapper og belysning ikke er i orden på arbejdsstedet, og sørg for at få bragt forholdene i orden. Det gælder også snerydning, isfjernelse og vandsikring samt de nødvendige foranstaltninger i vinterperioden. 
  • De underlag, som I færdes og arbejder på, skal løbende holdes fri for værktøj, materialer og spild. Jævnlig oprydning og orden på arbejdsstedet bidrager ikke kun til større sikkerhed, men gør det også nemmere at arbejde effektivt.  
  • Brug de nødvendige tekniske hjælpemidler til at transportere værktøj og materialer helt frem til arbejdsstedet. På den måde undgår du selv at slæbe tingene og mindsker risikoen for at falde eller snuble.
  • Anvend de planlagte adgangsveje til at komme frem og tilbage på arbejdsstedet og undlad at skyde genvej for at spare tid.

Læs mere om snubleulykker hos Arbejdstilsynet:

http://arbejdstilsynet.dk/da/regler/ulykkesrisici/snubleulykker

Brug dit professionelle netværk i sikkerhedsarbejdet
Som FlisePartner kan du trække på et landsdækkende netværk af andre professionelle murere. Det giver dig mulighed for erfaringsudveksling og faglig sparring om bl.a. arbejdsmiljø og sikkerhedsarbejde. På den måde kan du hente inspiration til mere effektive sikkerhedsrutiner eller hjælpe andre firmaer med at nedbringe antallet af arbejdsulykker.

Læs også vores tips til mere sikkert murerarbejde:

http://www.flisepartneren.dk/arbejdsmiljrd 

 

 

1 kommentar(er)

Klik her for at skrive en kommentar til artiklen

Skrevet af