Nyheder fra
byggebranchen

Dårlig sikkerhed på 2 ud af 3 byggepladser

Resultatet af BAT-kartellets seneste besøg på danske byggepladser er ikke til at tage fejl af: På ca. 2/3 af byggepladserne var der brud på arbejdsmiljøloven med risiko for ulykke. Læs her, hvordan du kan bidrage til bedre sikkerhed til gavn for både helbred og bundlinje.  

Dårlig sikkerhed i byggeriet koster dyrt. Hvert år rammes ca. 11.000 ansatte i byggeriet af ulykker, mens der anmeldes ca. 1100 alvorlige ulykker.

Det har store konsekvenser for både medarbejdere og firmaernes økonomi. Gennemsnitligt koster en enkelt arbejdsulykke virksomheden ca. 30.000 kr. i direkte omkostninger. Samtidig skal virksomheden omsætte for ca. 2 mio. kr. for at dække de direkte omkostninger forbundet med en arbejdsulykke.

Alligevel er der stadig problemer med sikkerheden på danske byggepladser. BAT-kartellets seneste besøg på 64 danske byggepladser i oktober i år viser, at 2 ud af 3 har brud på arbejdsmiljøloven med risiko for ulykke. Blandt de hyppigste problemer er manglende sikring mod fald fra højder, dårlig oprydning og rengøring samt dårlige arbejdsstillinger og tunge løft.

Du kan læse mere om BAT-kartellets byggepladsbesøg her:

http://www.batkartellet.dk/pictures_org/2015 10 30 PM fra BAT Aktion om sikkerhed i byggeriet.pdf

Fem veje til bedre sikkerhed
Alle byggeriets organisationer står bag handleplanen ”Sikkerhed hver dag – knæk ulykkeskurven i bygge- og anlægsbranchen”. Den anbefaler bl.a., at du:

 1. Gør sikkerhedsrunder til en del af din arbejdsrutine
   
 2. Tager de nødvendige, proaktive skridt til at forhindre fald fra højder samt andre farlige situationer. Du kan f.eks. blive klogere på sikkert arbejde på systemstilladser her: 
  http://www.flisepartneren.dk/at-vejledning-om-systemstilladser
   
 3.  Sørger for tilstrækkelig oplæring, så opgaverne kan udføres forsvarligt. Vi har samlet en række gode råd om oplæring: http://www.flisepartneren.dk/ny-vejledning
   
 4. Som arbejdsgiver fører kontrol med sikkerheden
   
 5. Som arbejdsmiljørepræsentant deltager på byggepladsens sikkerhedsmøder. Ifølge BAT-kartellet har mange firmaer ikke valgte arbejdsmiljørepræsentanter, selv om erfaringen viser, at de generelt bidrager til at højne sikkerheden.

Du kan også læse FlisePartnerens gode råd om sikkert murerarbejde her:

http://www.flisepartneren.dk/arbejdsmiljrd

Brug dit netværk i FlisePartneren
Som FlisePartner bliver du en del af et landsdækkende netværk af professionelle murerfirmaer med mulighed for sparring om både faglige og arbejdsmiljørelaterede spørgsmål. Du har derfor let adgang til at udveksle erfaringer med andre i samme situation som dig, f.eks. i forhold til sikkerhedskontrol, oplæring eller faldsikring.

 

1 kommentar(er)

Klik her for at skrive en kommentar til artiklen

Skrevet af